Bevezető

A hidrokultúrás növénytermesztés hosszú múltra tekint vissza. Szűkebb környezetünkben ezen a téren nagy lemaradás és információ hiány tapasztalható. Kár lenne a múlton keseregni, foglalkozzunk a jelennel és a jövő lehetőségeivel.
Létrehoztunk egy kísérleti telepet, melynek célja, eredményeiről  tájékoztatni az érdeklődőket., segítséget nyújtani a termelőknek, tápoldat receptek összeállítása és eligazodni a pH, EC és egyéb mérési útvesztőkben. Igény szerint tanfolyamokat, előadásokat is szervezünk. Kérésre különböző növények termesztési eljárásának kísérleteit is vállaljuk a megbeszélt technológia alapján.
A hidrokultúrás termesztés számos megoldással és lehetőséggel terjedt el világszerte.
Lehet tiszta tápoldatos közeg felhasználásával csörgedeztetető, különböző csatornákban, csövekben. Mélyvizes, nagyobb felületű és 15 25 cm mély tápoldattal rendelkező közeggel.  Használhatunk szerves közeget, mint amilyen a tőzeg, kókuszrost, fűrészpor, rizshéj stb. A közeg lehet szervetlen anyag is,  perlit, agyagkavics, üvegtörmelék,  cseréptörmelék , kőzetgyapot stb. Ezek csak töredékek  a lehetőségek tárházából és  a további részletezés  majd lassan előjön a mélyből.

A sok lehetőség  közül elsősorban a nálunk is gyártott  perlitre esett a választás.
A perlit vulkanikus kőzetből magas homérsékleten előállított pehelykönnyű anyag.
A végtermék steril, a tápoldattal szemben inaktív, nem változtatja meg annak tulajdonságait. Könnyű kezelni és több évig is felhasználható, környezetbarát.
Különböző technológiák terjedtek el , melyek közül említésre méltó a konténeres, vagy vödrös eljárás, a zsákos és a csatornás módszer. Ezen kívül a földieper termesztésben  emeletes sztiropor (hungarocell) tálcákban is perlitet alkalmaznak világszerte. Ez alól csak a drága  virágföldhöz ragadtak a kivételek, akik váltig hisznek abban, hogy a föld a megváltó és jobbat már el sem lehet tole képzelni.

Fontos szempont volt  az egyszeruség és a nálunk beszerezhető anyagok alkalmazása. Mindezeket figyelembe esett a választás a konténeres, vagy vödrös eljárásra, a zsákos és végül a csatornás módszer is tesztelésre kerül.
A növények kiválasztásánál is a nálunk előszeretettel termesztett paradicsom áll az első helyen. Ezen kívül lesz még sárgadinnye felfutatva , tojásgyümölcs és spéci eheto tök különlegesség. Virágok közül néhány kísérleti  rózsa, szegfű, gerbera, inkaliliom    és még majd meglátjuk a többit.

A fóliasátor mérete 4 x 18 x 3.3 m. tervezése és kivitelezése a DELTA D.O.O.-nak köszönhető.
A kísérletekhez az agroperlit a nagybecskereki TERMIKA cégtol származik. .
A palántákat a szomszéd MOLNÁR  magántermelő biztosította.   

Vágjunk bele, mert az ido sürget és mi lemaradunk a fejlődésben.
Kezdjük az elején, mi a perlit?
Alapanyaga vulkanikus kőzet, mely magas hőmérsékleten izzítással állítanak elő. Az így kapott fehér könnyu anyag steril, inaktív a tápoldatokkal szemben. Szemcsemérete 1- 5 mm. Jó az áteresztő képessége , de megtartja a levegőt is, mindezzel ideális környezetet tud biztosítani a gyökérzóna számára. Egyes külföldi mérések szerint 7 %-al több paradicsom termett perlites közegben, mint kőzetgyapoton. Környezet barát. A termesztési ciklus befejezése után átmosással és fertőtlenítéssel a következő évben is felhasználható.

A kertészeti perlitet a mezőgazdaság több területén alkalmazzák sikeresen. 
Felhasználási területei különböző arányban keverve tőzeggel, homokkal, virágfölddel :

Dísznövény és zöldségfélék gyökereztetése
Dísznövények és zöldségfélék palántanevelése
Díszcserjék , díszfacsemeték szaporítása és nevelése
Gyümölcsfaoltványok szaporítása és nevelése
Pázsit és fűfélék talajának javítása
Tetőkertek kiépítése
Gombatermesztés
Szőlőoltványok szaporítása és nevelése
Cserepes növények talajjavítása

A felsorolás korántsem teljes  és ízelítő csupán a lehetőségek tárházából.

A perlit másik fontos felhasználási területe a hidrokultúrás növénytermesztésben van.
Ez a technológia már világszerte elterjedt, sikeresen alkalmazzák. Ezáltal nagyobb termést és jobb minoséget lehet elérni kisebb költséggel. A mi érdekünk is , hogy a termelők megismerjék ennek a termesztési módszernek a lényegét és utána sikeresen alkalmazzák a kertészeti perlitet A hidrokultúrás termesztés által elszakadunk a talajtól és  a talaj negatív tulajdonságaitól. A növények gyökérzónáiban biztosítani tudjuk az ideális feltételeket a növekedéshez.  A tápoldatot könnyedén  tudjuk ellenőrizni és szabályozni biztosítva a legoptimálisabb felhasználást,   ezáltal a termesztésünk is gazdaságosabb lesz.
Tiszta perlites közegben termeszthető növényeket felsorolni is hosszú lenne, de példaként    megemlítenénk a következoket:
1. Zöldségnövények: paradicsom, paprika, uborka, padlizsán, sárgadinnye, borsó, bab stb.
2. Dísznövények :  gerbera, rózsa, szegfű, orchidea, lisianthus  stb.
3. Gyökérzöldségek : burgonya, retek, zöldhagyma, sárgarépa  stb.
4. A sztiroporos cserépben emeleten termeszthető növények közül a legfontosabb  a földieper,   de ezzel a módszerrel sikeresen termesztheto saláta, spenót és kisebb virágok.
Ennyit ízelítoül a perlitről és most térjünk át a termelési módszerekre.

                      Bevezető

             Vödrös

        Zsákos

Tápoldat

Képek
Paradicsomlap